Paletten är det lättaste sättet att komma åt alla funktioner i CopyPaste och lära sig hur de fungerar.
Du kan visa/gömma paletten på tre sätt:
1. Håll ner ⌘ medan du trycker på C och sen P (⌘ C P).
2. Välj Paletten i menyn CopyPaste-verktyg.
3. Tryck på ⌘ C och klicka medan ⌘ hålls ner. Gör du så visas paletten där muspekaren befinner sig.
Upprepar du kommandot försvinner paletten igen.
Om funktionen "använd Pop Up-palett" är på i Inställningar minimeras paletten automatiskt till symbolstorlek när den inte används. Genom att peka på symbolen får man upp paletten igen. Paletten kan storleksförändras för att visa upp till 64 tecken av varje kopierad textstycke. Symbolen placeras vid palettens högra kant om den befinner sig till höger om skärmens mitt, eller vid palettens vänstra kant om den befinners sig till vänster om skärmens mitt. På detta sätt kan symbolen placeras på önskat ställe på skärmen.
Om du klickar i zoomrutan slås Pop Up-paletten på/av.
Varje urklipp har en knapp för Kopiera (C) och Klistra in (P). Alt-klick på en C-knapp klipper ut markeringen. Alt-klick på en P-knapp klistrar in innehållet och tömmer urklippet.
Om du klickar på själva innehållet öppnas Visa urklipp. Då kan du se mer av innehållet i urklippet. Det låter dig också se bilder och höra ljud. Se kapitlet om Visa urklipp för mer information.
Du kan flytta synliga urklipp inom paletten med Drag och släpp. Om du drar och släpper ett urklipp till ett annat byter de innehåll. Om du drar ett objekt till paletten konverteras det till urklippsformat (om möjligt) som du kan klistra in överallt. Alla filer kan dras till paletten, men den kommer bara att läsa in innehållet i text, bilder och ljudfiler: för andra format visas bara lite filinfo i Visa urklipp. Det går inte i version 4.0 att dra ut ur paletten.
Du kan dra filer till paletten. CopyPaste känner igen ljudfiler, Pict-filer, Formaterade textfiler och textfiler skapade med WASTE-kompatibla program. (t ex Tex-Edit). Dessutom används QuickTime (om tillgängligt) för att känna igen JPEG, GIF och andra bildfiler. För att känna igen filer från MS-Word, Word Perfect o dyl, används Claris XTND-teknologi om den finns tillgänglig. Texten i urklippet är i WASTE-kompatibelt format, d v s du kan klistra in den i Tex-Edit för att se hur det ser ut, inkl inbäddade bilder. Om texten inte har några bilder och är mindre än 32k kan SimpleText användas också. På det sättet har du ett enkelt filkonverteringsprogram som låter dig öppna filen direkt och se dess innehåll. Om en fil inte känns igen, ser du texten <hfs > som anger namn, typ och programmet som skapat filen. Om du vill flytta textinnehållet av en fil till urklippet håller du ner kommandotangenten medan du drar filen till paletten. Detta gör att du kan se datadelen av i princip alla slags filer.
Frågetecknet: Onlinehjälpen dyker upp om du trycker på ?-knappen längst ner i paletten. Den innehåller allt som står i denna manual. Alt-klick på knappen visar Om-rutan.
Inställningar: Symbolen Inställningar (t v om frågetecknet) öppnar dialogrutan Inställningar. Mer detaljerad info finns i kapitlet om inställningarna nedan. Peka på ett objekt för att få en förklaring på vad det gör. Vi föreslår detta som förinställning när du börjar använda CopyPaste.
Kassetten/klövern: Klick på kassetten byter till Clip Recorder. Klick på klövern byter tillbaka till Clip Extender. Clip Recorder innehåller de senaste 10 kopiorna med vanliga ⌘ c. Mer info finns i kapitlet om Clip Recorder.
Papperskorgen: Papperskorgen används för att radera alla urklipp. För att radera enstaka urklipp, klicka på dem med alternativtangenten nertryckt.
De följande symbolerna fäller ner menyer för de olika CopyPaste-verktygen.
A-knappen: Ett textverktygsmeny finns här.
Bildknappen: Bildverktyg kan aktiveras här.
Tidsknappen: Dessa datum/tid-verktyg kan infoga och konvertera datum och tid.
Skiftnyckelknappen: Diverse verktyg kan hittas här.
@-knappen: Praktiska internetverktyg styrs från denna meny.
Dokumentknappen: Lägg till text i urklippsarkiven här.
Mer info om verktygen finns i kapitlet om CopyPaste-verktyg.